0 Položka

Nákupní košík(0)

Ve vašem košíku nejsou žádné další položky
vč. DPH 0,00 Kč
Celkem (s DPH) 0,00 Kč
INGREDIENCE V NAŠICH PRODUKTECH A JEJICH VLIV NA ZDRAVÍ

INGREDIENCE V NAŠICH PRODUKTECH A JEJICH VLIV NA ZDRAVÍ

Jiri Kohutka srp 12, 2018 Klinické studie 1Komentáře


Toxicita a škodlivost z hlediska vlivu na zdraví člověka se posuzuje na stupnici od 0 do 10, kde číslo 0 znamená, že daná látka je nezávadná a číslo 10 může mít na lidské zdraví velmi negativní účinky . Naše produkty obsahují ingredience které jsou nejvíše na stupni 2 škodlivosti.

1. Parafínová složka

Účinky této ingredience z hlediska toxicity a škodlivosti: 2

  1. nepolární, čirá, bezbarvá olejovitá kapalina bez zápachu, neoxiduje, 
  2. směs kapalných uhlovodíků získávána destilací ropy, chemicky podobná vazelíně (petrolatum), 
  3. neproniká přes epidermis, 
  4. účinný zvlhčovač vhodný k léčbě převážně suché kůže, vhodný i pro citli- vou pokožku, 
  5. při aplikaci na kůži vytváří fi lm, který zabraňuje ztrátě vody z horních vrstev kůže, a snižuje tak dehydrataci pokožky, dokáže zadržet vodu v kůži efektivně, 
  6. dodává pleti jemný a hladký vzhled, podporuje hojení ran, při aplikaci na vlasy jim dodává lesk a zabraňuje jejich třepení, 
  7. její mastný charakter není vhodný pro mastnou pleť, kterou činí ještě mastnější, 
  8. pro kosmetické účely se používá vysoce čištěná (rafi novaná) verze mine- rálního oleje, neucpává póry, je obecně považován za bezpečný, nedráždivý, neobsahuje ani potenciálně karcinogenní nečistoty, 
  9. jen zřídka u některých jedinců může způsobovat alergické reakce a kopřivku, 
  10. aplikuje se při chorobách pohybového aparátu a při problémech s klouby (revma, artritida), 
  11. snižuje bolesti pohybového aparátu,
  12. působí blahodárně i na nervovou soustavu,
  13. pro zjemnění ztvrdlé kůže na loktech, kolenech, rukou a chodidlech 
  14. zbavuje pokožku šupinek a odumřelé kůže, 
  15. odstraňuje tukové polštářky celulitidy . 

2. Zahušťovadlo – emulgátor

Účinky této ingredience z hlediska toxicity a škodlivosti: 2

  1.  vysoce koncentrovaná nažloutlá kapalina, 
  2.  bohatý na C18 nenasycených mastných kyselin, 
  3.  ukazuje dobrou aerobní a anaerobní biologickou rozložitelnost, a také má dobrý vodní toxikologický profil, díky těmto vlastnostem se mu přiděluje právem „Evropská ekoznačka – Nordic Swan“, 
  4.  velmi úsporné zahušťovadlo a emulgátor, 
  5.  jeho vysoká koncentrace navíc umožňuje snížení uhlíkové stopy, 
  6.  je to vysoce výkonný posilovač pěny, 
  7.  silné spolurozpouštědlo a emulgátor, zejména pro silikonové deriváty, parfémy a rostlinné oleje . 

3. Stabilizátor

Negativní účinky této ingredience z hlediska toxicity a škodlivosti: 2

  1. bílá, voskovitá látka, rozpustná v alkoholu a oleji, ale nerozpustná ve vodě, vyskytující se v malém množství i v rostlinách a zvířatech, 
  2.  stabilizátor emulze – usnadňuje proces emulgace, zvyšuje stálost a pro- dlužuje trvanlivost kosmetických prostředků, 
  3.  látka, která snižuje čirý nebo transparentní vzhled kosmetických produktů, některé kontrastní látky se používají v makeupech pro skrytí skvrn, 
  4.  povrchově aktivní látka, která podporuje tvorbu pěny a zvyšuje pěnicí schopnost, 
  5.  stabilizuje pěnu a zvyšuje hustotu kosmetických přípravků, 
  6.  přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže,
  7.  změkčovadlo – změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformo- vala, roztírala nebo zpracovávala a činí ji poddajnější, 
  8.  emulgátor – látka, která umožňuje smíchání dvou, nebo více navzájem nemísitelných kapalin (typicky voda a olej), 
  9.  jako látka používaná pro změnu hustoty kapalných kosmetických pro- středků, může být vyroben z přírodních tuků a olejů (např . z kokosového, nebo palmového oleje), nebo syntetickými postupy, 
  10.  zabraňuje dehydrataci pokožky, 
  11.  je považován za bezpečný, nesenzibilizující a nedráždivý, zřídka může u citlivých jedinců, slabě dráždit kůži, nebo způsobovat alergické reakce (totéž platí pro kůži podrážděnou nebo postiženou např. lupénkou nebo růžovkou 
  12.  doporučuje se i pro citlivou nebo alergickou pokožku, dodává pleti jemný a hladký vzhled, umožňuje a zvyšuje pronikání jiných látek do kůže, 
  13.  při aplikaci na kůži nebo vlasy vytváří na povrchu film .

4. Konzervant – změkčovadlo a stabilizátor s hydratačními účinky

Negativní účinky této ingredience z hlediska toxicity a škodlivosti: 1

  1.  může být rostlinného původu (např. z palmového nebo kokosového oleje), nebo chemicky syntetizován, 
  2.  změkčovadlo – změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformo- vala, roztírala nebo zpracovávala a činí ji poddajnější, a jako přísada, která působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled, 
  3.  jako přísada, která zpomaluje ztrátu vlhkosti z produktu během používání, 
  4.  jako konzervační přísada, která zabraňuje nebo zpomaluje růst bakterií, čímž chrání kosmetický produkt, 
  5.  má hydratační a zvláčňující vlastnosti, zjemňuje a vyhlazuje pokožku a udržuje ji tak v dobrém stavu, 
  6.  snadno se vstřebává do pokožky, ve které je metabolizován, a poté se do- stává do systémového oběhu, 
  7.  má antimikrobiální účinky (používá se ke zvýšení antimikrobiální aktivity jiných konzervačních látek), 
  8.  je považován za nedráždivý, ne-senzibilizující a není ani fotosenzitivní (pro kůži), 
  9.  testy prokázály, že není genotoxický a karcinogenní,
  10.  potenciální látka podporující penetraci (penetration enhancer) – může zvyšovat absorpci jiných látek do kůže 

5. Emulgátor a změkčovadlo

Negativní účinky této ingredience z hlediska toxicity a škodlivosti: 1

  1.  ve formě bílé pevné látky, monoester glycerinu a kyseliny kaprylové, 
  2.  má antimikrobiální vlastnosti – často je tedy používán i pro své konzer- vační účinky, 
  3.  považován za nedráždivý a ne-senzibilizující, 
  4.  při velmi vysokých koncentracích může slabě dráždit zejména porušenou kůži (pozn . v tak vysokých koncentracích se v kosmetických produktech běžně nevyskytuje), 
  5.  změkčovadlo – změkčuje jinou látku, která by se jinak jen těžko deformo- vala, roztírala nebo zpracovávala a činí ji poddajnější, 
  6.  působí jako mazivo na povrchu kůže, dodává pleti jemný a hladký vzhled, 
  7.  pomáhá k vytvoření emulze snížením povrchového napětí látek, které mají být emulgovány, 
  8.  jen v extrémních případech způsobuje alergické reakce (je znám jen jeden případ alergické kontaktní dermatitidy) .

1Komentáře

    • Avatar
      Zuzana
      Listopad 18, 2018

      Mám velmi citlivou pokožku a ne každá kosmetika mi vyhovuje. Po přečtení tohoto článku jsem se rozhodla některé z produktů vyzkoušet a jsem moc spokojená. Balzámy jsou velmi šetrné k pokožce a krásně voní. Konečně kosmetika co nedráždí mojí pokožku!

Odpovězte

*
*
*